[Infos] Visita de treballadors de Zanon (1 de maig)

Sergio Picazo sergipicazo at yahoo.es
Wed Apr 27 23:30:10 CEST 2005


 

Hola. Sóc el Sergi Picazo, periodista. Us reenvio aquesta nota perquè podria ser del vostre interès. Si no, ho sento. Jo crec que podria ser una bona història per explicar de cara a l'1 de maig, Dia del Treballador.

gràcies. 

 

Si voleu trobar-vos o realitzar alguna entrevista amb ells, truqueu a: 

Guillermo Schelling, 647 974 514


 

Si voleu participar o acudir, aquí teniu l’acte central de la campaya: 

Dissabte, 30 d’abril. Xerrada de Jorge Amador i Cristian Moya (FaSinPat)

18 hores. Carrer Mercaders, 32. 

Organitza: Comitè de Solidaritat amb les Fàbriques Recuperades


 

MOVIMENT DE FÀBRIQUES RECUPERADES A L’ARGENTINA

Recuperar la feina, per recuperar la dignitat

 

 

“Al 1812, un grup d’obrers britànics va protagonitzar una revolta per destruir les noves màquines que els havien deixat sense feina a les fàbriques tèxtils. Aquella protesta, coneguda amb el nom de ludisme, va ser reprimida pels soldats de l’exèrcit reial per defensar la producció i la indústria nacional. Dos segles després, a una altra fàbrica tèxtil la història va ser ben diferent. A Buenos Aires, al 2003, els germans Brukman van decidir parar la producció, vendre la maquinària i acomiadar totes les seves treballadores. En canvi, aquestes van reaccionar ocupant la fàbrica per impedir la sortida de les màquines, és a dir, per evitar quedar-se sense feina. La Policia Federal argentina les va desallotjar violentament”. 

Naomi Klein, autora del documental La Toma 

sobre la recuperació de fàbriques a l’Argentina durant l’any 2002.

 

 

Dos representants del projecte de FASINPAT (Fábrica Sin Patrón) es troben de visita a Barcelona per fer una gira informativa per Espanya i alguns punts d’Europa provinents de una Argentina encara en crisi. Jorge Esparza i Cristian Moya, treballadors de l’antiga factoria Cerámicas Zanón, arriben per explicar l’experiència d’una de les 150 fàbriques autogestionades pels treballadors argentins i recollir la solidaritat internacional en un dels moments més difícils des del desembre de 2001. 

 

El Comitè de Solidaritat amb les Fàbriques Recuperades, que ha convidat als companys, està format pels sindicats CGT, CoBas, IAC, FTC, Sindicat Unitari, Lluita Internacionalista i la Xarxa contra el Tancament d’Empreses. 

 

La fàbrica de Zanón, situada a uns quinze quilòmetres de la ciutat de Neuquén, a la Patagonia argentina, va ser un dels referents principals del Moviment de Fàbriques Recuperades. Els membres d’aquesta cooperativa pionera expliquen que davant la falta de respostes dels patrons i  la fallida tècnica de l’empresa van decidir quedar-se dins de la fàbrica per evitar que s’enduguessin la maquinària. Després d’un temps en situació il·legal, van passar de l’ocupació a la producció sota el seu control: “Vam creure que podíem continuar produint, almenys per alimentar-nos, ja que teníem la matèria prima i sabíem com funcionava l’empresa”.

 

El que fa diferent a Zanón de la resta de fàbriques recuperades és que els treballadors han plantejat la nacionalització sota control obrer i la declaració d’utilitat pública. Estan convençuts de que mantenir-se com a cooperativa és una sortida inviable en l’actual context de crisi i deutes. Néstor Kirchner, el president argentí, va aprovar aquesta mesura com una fre a les aspiracions de canvi profund promogudes pels treballadors. 

 

Durant aquests mesos sota control dels treballadors, “l’empresa ha tornat a donar beneficis, que s’inverteixen en obra social i solidària per a la comunitat”. S’ha aconseguit que tothom cobri cada mes el mateix salari –800 pesos- independentment de la seva tasca. “Hem demostrat que els treballadors podem treure les empreses de la crisi, sense els patrons. Tampoc volem fer-nos rics, només tenir una vida digna”, conclouen. Però no tot són bones notícies. Tot i resistir a cinc intents de desallotjament en dos anys, ara tornen a estar en una situació de perill. Les amenaces i agressions rebudes en els darrers mesos no han impedit que el projecte segueixi en peu, però el col·lectiu de treballadors agrupats amb el nom de FaSinPat necessita ara més que mai el suport i la difusió de la seva t asca a tots els nivells. 

 

 

Si voleu trobar-vos o realitzar alguna entrevista amb ells, truqueu a: 

Guillermo Schelling, 647 974 514


 

Si voleu participar o acudir, aquí teniu l’acte central de la campaya: 

Dissabte, 30 d’abril. Xerrada de Jorge Amador i Cristian Moya (FaSinPat)

18 hores. Carrer Mercaders, 32. 




		
---------------------------------

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: /pipermail/infos/attachments/20050427/f44da73e/attachment.htm


More information about the Infos mailing list