[Videometropolis] Os adjunto este e-mail de unos coleguis de la montaña (importante)

Pablo Molano molanoromero at yahoo.com
Tue Sep 5 14:29:25 CEST 2006


  MANIFEST C.S.O. LA FORESTAL D’ESCÓS (Pallars Sobirà).
  
      El passat mes de Maig vàrem okupar la casa forestal  d’Escós, la qual porta deshabitada des de fa 15 anys (segons el mateix  departament de Medi Ambient). La casa és propietat de la Generalitat de  Catalunya (Departament de Medi Ambient i Habitatge) el principal  responble de la condició, que pateix avui en dia el Pallars, el Pirineu  i Catalunya.
  
     Els motius que ens han portat a fer aquesta acció és la denùncia de la nostra precarietat qüotidiana, que és:
  
  -La mancança d’habitatge per a Joves i de protecció oficial al Pallars  Sobirà             (gairebé inexistent).
  -L’Alt preu de la vivenda (Triplicat en els últims 7 anys).
  -La mancança de pisos de lloguer per a la gent que hi vivim tot l’any, adequats a la forma de viure de la muntanya.
  -La violéncia immobiliària que pateix el Pallars Sobirà i el Pirineu.
  -La mancança d’espais, públics destinats a associacions, joventut i a la cultura de la comarca.
  -La despreocupació d’ajuntaments, conselleries i govern  per la  condició del Pallars, la seva gent i la seva sostenibilitat. 
        -La depravació del medi i la fauna, per  part de constructores, immobiliàries, ajuntaments, i govern, que  després d’acabar amb altres comarques, (Vall d’Aran, la Cerdanya, i la  gran majoria de comarques de la costa) veuen en el Pallars Sobirà, un  lloc on continuar fent negocis gràcies a l’especulació i els favors  polítics.
   -La creació de pobles fantasmes (pobles habitats escasos dies a l’any).
   -La despoblació per la falta de recursos i d’oportunitats d’emancipació.
   -La precarietat laboral, a la qual estan sotmesos, joventut i estrangeria.
  
      Com a resposta aquesta condició hem decidit actuar,  reutilitzant un espai públic en desús des de fa 15 anys, obrint-lo, per  oferir-lo a la comarca i les seves associacións.
     
       En aquests  quatre mesos que portem  utilitzant aquest espai hem fet: Un habitatge, un refugi, i un centre  social a on poble i nouvinguts comparteixen experiències diverses,  formant-se (tant col.lectiva, com individualment), através   d’activitats diverses d’àmbit socio-cultural que van desde tallers  diversos ( T.de conserves, T.de malabars, T.de macramé, T.de fer pa i  pàstisseria al forn de llenya...) a organització d’activitats arreu de  la comarca (Sopar popular del ral.li internacional de la Noguera,  Neteja del Riu zona alt noguera, Nit de rock festa major de Sort...).  També hem obert un forn de Pa popular, i creeat una biblioteca.  Afegint-hi, que tot aixó es pòssible gracies al treball de base, com la  gestió económica, la recontrucció de l’espai, la dinamització del  centre... . 
     
    Així doncs, demanem que no es criminalitzi la nostra actitud,  sinó, que es recolzi la iniciativa, que sense demanar res més que  l’espai, volem aportar solucións reals a les mancànces que pateix el  Pallars Sobirà i la seva gent, obrint un espai per a la creació, la  cultura, l’art,la muntanya, la natura, la formació, l’associacionisme i  les relacions humanes. 
  
  Gràcies per l’atenció.
  Assamblea, C.S.O La FORESTAL d’Escós
  
  LA FORESTAL D’ESCÓS:
  
  
  Necessitat d’en espai per viure:
  
  Com ens informen les estadistiques actuals i els mitjans de  comunicació, la problemàtica de la vivenda, s’accentua al Pallars, ja  que es una zona turistica i s´ha fomentat abusivament la construccioó  de cases com a segona vivenda, o apartaments de “lloguer de cap de  setmana”. Una minoria de les vivendes està enfocada a la gent que viu a  la zona durant tota la temporada, i amb unes condicions desfavorables,  tals com:
  
  -    Menys de 50m2.
  Son llogades per menos de 11 messos
  No reunèixen les condicions adecuades per a una vida anual a la muntanya.
  Els preus són inaccesibles, respecte a la renda per capita de la classe  treballadora del pirineu, ja que són llogades a preu de turista. 
  
  
  
  Un treballador que no te la sort de tindre propietats, es troba en un  constant trasllat de vivenda, un minim de 2 cops l’any, ja que els  propietàris de les vivendes tenen més guanys si lloguen per temporada.   
  
  
  creiem que hi han idees que podrien ser ven rebudes i començar a  elaborar estrategies desde la mateixa comarca, pero al no tindre  funcionaris dedicats a aixó aquí no es porten a terme com per exemple:
  
  La masoveria, que consistiria en una borsa de cases que estan en desús  pel seu mal estat, i a canvi de restaurar-les, s’hi habita..
  La  borsa de lloguer, que consistiria en fer un estudi dels pisos  de lloguer, fora de inmoviliaries, a on el tracte fos directamnet  popietari llogueter.
  Elaboració d’un model de contracte a on propietaris, govern i  llogueters,  trobin                           punt mig entre rendevilitat del pis i us d’aquest.
  
  
  Necessitat d’un centre social:    
  
  És una resposta col.lectiva davant la necessitat d’un espai per  relacionar-nos i portar a terme les nostres iniciatives sense haver de  dependre de cap institució.
  
  Actualment, Casa Xorret és l’únic centre social de tota la comarca. És  un edifici de 300 m2, un espai insuficient per 22 associacions.
  En aquest moment, una de les úniques alternatives que té el jovent de  la comarca en els seus moments lliures és el bar. Segons les  estadístiques de l’ Institut Català de Catalunya, el Pallars Sobirà és  una de les comarques amb més futurs alcohòlics de tot Catalunya,  nosaltres volem crear un espai de trobada on els diners no determinin  les nostres possibilitats de diversió, on adquireixin doncs més  importancia la imaginació i l’intercanvi d’idees.
  
  REHABILITACIÓ DE L’ESPAI:
  
  Desde el primer moment s’ha portat a terme la rehabilitació de la zona,  tant en la casa, posant a punt una vivenda que feia més de 15 anys que  estava tancada, com del entorn que l’envolta i un antic paller on hi  havia un forn de llenya totalment deteriorat, que s’ha rehabilitat i  posat en funcionament de manera satisfactòria.
  Paral·lelament, s’ha posat en marxa un hort col·lectiu on tothom que no  té un terreny per portar-lo a terme, té la oportunitat de cultivar i  aprendre de la terra.
  A l’interior de la casa s’ha creat una biblioteca a l’abast de qualsevol i una sala de reunions per associacions i col·lectius.
  També s’ha habilitat un espai on gent vinguda de fora pot passar uns dies.
  
  
  ACTIVITATS PORTADES A TERME:
  
  Internes:
  cinema a la fresca (cada 15 dies)
  fornades populars
  taller de xanques
  taller de malabars ( construcció i pràctica)
  taller de conserves
  taller de macramé.
  Taller de Pa, pels nens de l’esplai de Rialp.
  
  Externes:
  sopar del Rali Internacional de la Noguera Pallaresa ( Sort).
  organització de la nit de rock ( concert de la festa major de Sort)
  neteja del riu (zona del parc natural, Alt Noguera) 
  
  EL PERQUE DEL NO AL GALL FER
  PERQUE NO VEIEM FACTIBLE LA GRANJA DE REHABILITACIÓ I CENTRE DE INTERPRETACIÓ DEL GALL FER A LA CASA FORESTAL D’ESCÓS?
  Amb aquest escrit volem deixar clar que no estem en contra d’aquest  projecte, ja que creiem que és un pas endavant en la supervivència  d’aquest animal, d’aquesta espècie. El que no veiem adequat és el medi  on el volen repoblar, i tot seguit enumerem alguns suposits que ens  porten a aquest argument; 
  El Gall Fer (tetrao urogallus) viu en boscos de coníferes: pi roig, pi  negre i avet en bon estat de conservació i en àrees de abundants  sota-bosc que representen protecció i alimentació. Aquest tipus de bosc  creix a partir de 1000 i 1500 metres d’altitut, i la casa Forestal  d’Escós esta a 650 metres d’alçada, rodejada de boscos de roure i  alzina.
  El Gall Fer s’alimenta de fulles de pi i avet durant la major part de  l’any, a la tardor i a l’estiu es complementa amb fruits de nabiu,  boixerola, ginebró, gerds, i fruits de faig, dieta que només podem  trobar-la en el clima sub-alpí.
  La granja estaria situada a prop d’un barranc a menys de 1000 metres,  que segons la llei d’aigues, qualsevol granja què és construeixi en  l’actualitat, ha de tenir un control dels residus i purins que pugui  generar, per no contaminar les aigues d’aquests barrancs.
  A més a més la casa Forestal d’Escós esta situada tot just al costat de  la carretera que comunica els pobles de la vall, aquesta és també  utilitzada els caps de setmana per quads i vehicles 4x4, motos, etc.  Cal dir també que, actualment està aprovat un projecte de construcció  de 16 noves vivendes al poble d’Escós, reafirmant un cop més la  incoherència del espai on es situaria la granja.
  A més cal esmentar que aquesta espècie necessita de tranquilitat.
  Realment és adequat  que la casa Forestal d’Escós sigui el lloc  indicat per portar a terme aquest projecte o és un altre projecte fet  per interessos poc viables?
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Sr. Francesc Baltasar i Albesa,
  Conseller de Medi Ambient i Habitatge; 
  
  
  
  
  Actualment, el Centre Social Okupat La Forestal d’Escós cedèix l’espai a les següents associacions: 
  
  - Associació d’Amics del Riu i la Muntanya, Doctor X.
  - Plataforma unitaria contra l’Autopista Elèctrica
  - Entre-pobles Pallars
  - Salvem les Muntanyes
  - Punt de drets socials i laborals.
  
  Totes aquestes associacions juntament amb la gent que està portant a  terme aquesta iniciativa, us demanem una reunió urgent ja que s’ens ha  fet arribar una ordre de desallotjament de la casa pel dia 1 de  setembre  i amb això es perdria tot el que s´ha creat fins ara i  l’oportunitat de portar a terme diferents nous projectes sense la  necessitat d’ajuts econòmics, només demanant l’espai per realitzar-los.
  
  
  Gràcies per la seva atenció.
  
  
 		
---------------------------------
Do you Yahoo!?
 Everyone is raving about the  all-new Yahoo! Mail.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: /pipermail/videometropolis/attachments/20060905/2e88897a/attachment.html


More information about the Videometropolis mailing list